Najlepsza pizza w Szczecinie

Pizza niewątpliwie jest w naszych czasach najbardziej znanym na całym świecie daniem, które zależnie od regionu może występować w rozmaitych odmianach. Przodków pizzy możemy odszukać już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie płaskie owalne placki wyrabiane z mąki i wypiekane w piecach stanowiły podstawową potrawę ludności, jednak prawdziwą stolicą pizzy są niewątpliwie Włochy. Mówi się, że współczesna pizza swój początek wzięła pod koniec XIX wieku, kiedy to w Neapolu specjalnie dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej miejscowy piekarz przyrządził nowatorski danie – była to pizza w barwach flagi włoskiej: z pomidorami (czerwony), serem mozzarella (biały) oraz bazylią (zielony), do tej pory znana jako „margherita”. Obecnie, popularność pizzy rozszerzyła się na cały świat, dodatkowo różne kraje i różne regiony posiadają swoje własne jej warianty, wyróżnić można chociażby pizzę turecką z kebabem, góralską z oscypkiem, hawajską z ananasem itd. Ogromnymi fanami pizzy stali się Amerykanie, którzy statystycznie zjadają jej najwięcej na świecie i którzy ustanowili nawet jej święto. Ich pizza znacznie odróżnia się od klasycznej włoskiej nie tylko komponentami, ale w szczególności grubością ciasta – pizza amerykańska wyróżnia się elastycznym ciastem, podczas gdy włoska margherita jest na cienkim i chrupiącym placku. Ogromną zaletą pizzy jest z pewnością to, że możemy ją swobodnie modyfikować i używać takich dodatków, na jakie tylko mamy chęć – możliwości są praktycznie nieograniczone. Poza tym, bardzo prosto można zrobić pizzę w domu, zarówno w wersji ekskluzywnej i obfitej, np. z małżami, wołowiną, lub w wersji prostszej z keczupem, serem żółtym, lub tym, co mamy w lodówce. Lub iść do pizzerie szczecin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *